Kansspelwet

Na 10 jaar lang discussiëren zal in 2020 eindelijk een nieuwe Kansspelwet worden geïntroduceerd in Nederland. Op deze pagina vertellen we daar wat meer over!

Waarom is er een Kansspelwet nodig?

De Kansspelwet moet (online) gokken in Nederland gaan reguleren en heeft meerdere doelen. De wet wordt ingericht om de privacy en veiligheid van spelers te waarborgen en gokverslaving te voorkomen (of in elk geval minder makkelijk te maken). De wet is tevens bedoeld om misbruik door malafide goksites tegen te gaan.

Wat betekent de nieuwe Kansspelwet voor mij?

De nieuwe Kansspelwet zorgt voor heel wat veranderingen. Ook voor jou als speler! Als je je op een goksite wilt registeren, moet je straks veel meer gegevens invullen. Naast je volledige naam, geboortedatum, geboorteplaats, adres, telefoonnummer en email moet je ook je Burgerservicenummer (BSN) opgeven. Het online casino zal aan de hand van jouw gegevens je identiteit verifieren. Mogelijk wordt er ook gecontroleerd of je in het CRUKS register (het uitsluitingsregister voor kansspelen) staat. Je moet een spelersprofiel aanmaken waaruit jouw speelgedrag duidelijk wordt. Verder moet je een tegenrekening opgeven waarop je eventuele winsten kunt laten uitbetalen. Dit mag een gewone bankrekening zijn, maar ook een e-wallet.

Hoe zit het met de goksites zelf?

De Kansspelwet heeft ook grote gevolgen voor de goksites zelf. Zij moeten zich namelijk eerst registreren als legale goksite. En dat betekent dat ze aan veel meer eisen moeten voldoen. Zo moet het bij elke goksite mogelijk zijn om 24 uur per dag contact op te nemen met de klantenservice (waarvan 12 uur telefonisch). Er zal ook streng gecontroleerd worden of de goksites zich daadwerkelijk aan alle regels houden.